GEZONDE VOEDING

Routine
Honden stellen routine op prijs, waaronder de wetenschap dat ze een bepaald voedsel iedere dag op een bepaald tijdstip krijgen. De frequentie wordt vroeg in het leven bepaald.

Anatomisch gezien is een hond er op gebouwd zich één of tweemaal per week vol te proppen met voedsel en op deze reserves te functioneren. Ze vinden het echter prettiger om vaker te eten, liefst tweemaal per dag. Vanuit het standpunt van voedingswaarde is het aantal maaltijden per dag overigens onbelangrijk: slechts het gemiddeld aantal calorieën per dag is van belang!

Variatie
Mits een dieet goed is uitgebalanceerd bestaat er geen bezwaar tegen het feit dat een hond eenzelfde dieet zijn hele leven eet. Variatie in het dieet doet echter geen kwaad en kan in sommige gevallen juist bevorderlijk zijn voor de gezondheid van de hond. Het veranderen van merk of de overgang naar een andere vorm van voer, is voor sommige honden heel opwindend, terwijl anderen er juist diarree van krijgen.

Let op de pondjes!
De super-size-maaltijd cultuur die enkele decennia geleden (met name uit Amerika) naar ons land toewaaide heeft niet alleen effect gehad op mensen, maar ook op hun huisdieren. Uit onderzoek blijkt dat in Nederland de helft van alle honden te dik is!

Overgewicht kan ontstaan door een verkeerde(overmatige) voeding, te weinig beweging en/of een hormonale stoornis. Overgewicht bij honden heeft dezelfde fysieke consequenties als bij mensen: hart- en vaatziekten, diabetes, ademhalingsproblemen, huidziekten en artritis. Neem daarom je verantwoordelijk wat betreft de voeding en beweging van je hond serieus, hij of zij zal je hier erg dankbaar voor zijn!

Laat je ook niet beïnvloeden door (goedbedoelde) opmerkingen van andere hondeneigenaren die vinden dat je hond te mager is. Vaak komen deze opmerkingen voort uit onwetendheid over de bouw van een ras, of een verkeerde referentie (dikke honden in de omgeving). De heidewachtel is van nature een slanke, “droge” hond. Ze hebben duidelijke inhammen in de flanken en je mag de ribben gerust voelen!

heidewachtelboerderij

 

Aan de lijn
In principe kan een hond gemakkelijk afvallen. Aangezien hij voldoende reserves opslaat en deze efficiënt kan aanspreken is het vrij makkelijk een hond weer op het juiste gewicht te krijgen. De normale hoeveelheid kan dus aanzienlijk verminderd worden. Bij ernstig overgewicht kunnen zelfs meerdere maaltijden overgeslagen en vervangen worden door een portie gekookte sperziebonen. De honden lusten dit graag en het geeft een verzadigd gevoel, zonder dat ze er dik van worden. Het is hierbij erg belangrijk om consequent te blijven en niet toe te geven aan de hongerige en verwijtende blik van je hond!

Belangrijk: Om je hond op een gezond gewicht en in een goede conditie te houden is voldoende beweging natuurlijk erg belangrijk.

Hormonen
Een hond wordt vaak dikker na sterilisatie of castratie, omdat de hormoonhuishouding door die ingrepen verandert. Na zo'n ingreep moet de hoeveelheid voer dus vaak herzien worden. Overleg dit met je dierenarts. Wanneer het je echt niet lukt om uw hond op het juiste gewicht te krijgen (en te houden) kun je advies inwinnen bij de dierenarts. Wellicht is er dan sprake van een hormonale stoornis.

Een aantal voedingstips zodat de hond fit blijft:

Pup
Een pup mag u absoluut geen kalk en fosfor supplementen voeren! De kalk zet aan op de botten, waardoor er ernstige vergroeiingen ontstaan.

Jonge hond
Een jonge hond heeft de minste problemen tijdens de groei en geen onnodige belasting van botten en gewrichten als hij zeer slank is. Een jonge hond met overgewicht krijgt bijvoorbeeld eerder last van heupdysplasie, oftewel HD. Het vet wat in deze fase van zijn leven is aangezet, is heel moeilijk te verminderen.

Volwassen hond
Ook voor de volwassen hond geldt: houd je hond in goede, slanke conditie.

Oude hond
De gewrichten en botten van een oude hond zijn aan slijtage onderhevig. Ook de kans op bijvoorbeeld hart- en vaatziekten en ademhalingsproblematiek steken op latere leeftijd vaker de kop op.

Een oudere hond beweegt over het algemeen minder dan een volwassen hond, maar krijgt vaak wel nog dezelfde hoeveelheid voer als een volwassen hond. Overleg met de dierenarts in hoeverre je de hoeveelheden moet aanpassen en of speciaal voer voor de oudere hond een optie is. Zorg daarnaast voor een goede basis gedurende zijn of haar jeugd, des te langer kunt je van jehond blijven genieten!

Printvriendelijke versie

 

VOEDINGSADVIES VAN PUP TOT VOLWASSEN HOND.

HET VOLGENDE SCHEMA GAAT UIT VAN EEN GEZOND LICHAAMSGEWICHT VAN DE PUP/HOND VAN DAT MOMENT.

EEN HEIDEWACHTELPUP VAN 7 WEKEN WEEGT TUSSEN DE 3,5 EN 4,5 KG.

EEN VOLWASSEN HEIDEWACHTEL WEEGT TUSSEN DE 18 EN 25 KILOGRAM.

AANTAL VOEDINGEN
PUP TOT 3 MAANDEN:        3X DAAGS
VANAF 3 MAANDEN:           2X DAAGS

HOEVEELHEID
PUP TOT       3 MND          4% van het gewicht in gram voer per voeding
6 MND          3%
12 MND         2%
VOLWASSEN HOND            1%