Advies items

Bij de baas komen

Bijna iedere hondenbezitter zal het eens meemaken, je kunt je hond roepen tot je een ons weegt, maar onze dierbare viervoeter heeft even geen tijd voor de baas. Voor sommige baasjes is het loslaten en komen van de hond van meet af aan een strijd. Het is belangrijk dat de pup al heel vroeg leert dat bij de baas komen gekoppeld is aan iets prettigs. Het begin wordt gemaakt in een prikkelarme omgeving, zodat de pup weinig afleiding heeft. Zorg ervoor dat je de aandacht van de pup heeft en roep hem bij zijn naam en laat daarbij iets lekkers zien. Zodra de pup bij je is beloon je hem met vriendelijke stem en het lekkers. Als de pup zover is dat hij goed komt op zijn naam en het commando ‘hier’, kun je het bij de baas komen buiten oefenen waar de pup meer afleiding heeft. Begin buiten op een afgezet terrein zodat de pup niet te ver weg kan lopen en binnen gehoor- en zichtafstand blijft. Het woord ‘hier’ wordt veel gebruikt omdat dit ver kan reiken en een eigen klank heeft.

Vaak zie je dat een hond braaf komt maar net voor de baas hem wil pakken er weer tussenuit piept. Dit is aangeleerd gedrag doordat dat de baas de hond vaak iets te graag wil pakken en hem dan stevig vasthoud uit angst dat hij weer zal weglopen. De hond wil wel gehoorzamen, maar is angstig om te komen en associeert dit met het vervelende vastpakken. Er is een handigheidje om dit te verhelpen, namelijk je eigen handen. Neem in beide handen iets lekkers en houd je handen in het verlengde van elkaar op een bepaalde hoogte. Het eerste lekkers mag hij zo pakken maar om bij het tweede te komen moet hij ‘over’ je eerste hand zodat je rustig onder zijn kin de halsband kunt pakken terwijl hij het lekkers opeet. De hond raakt zo gewend om vastgehouden te worden en associeert dit met iets prettigs want ondertussen eet hij het tweede lekkers.

Een andere reden kan zijn dat de baas zelf onrustig is, waardoor de hond het bij de baas komen zal uitstellen. Boos worden als de hond niet meteen komt werkt namelijk averechts. De hond zal de associatie met straf/pijn leggen en steeds slechter naar je toe komen. Ook als je hond een keertje niet meteen bij de baas komt moet je hem toch belonen zodra hij wel naar je toe komt. Beloon eerst het komen en geef dan pas het commando “zit” en beloon ook dit commando.

Belangrijk: laat je hond pas op open terrein los als hij onvoorwaardelijk op commando bij de baas komt! Zo kun je met een gerust hart je hond loslaten.