Advies items

De baas in huis

Who’s the boss? Als groepsdier voelt elke hond zich het meeste op zijn gemak als hij precies weet wat zijn positie binnen de troep, of in dit geval het gezin is. Hoewel geslacht, afmetingen en soort belangrijke factoren kunnen zijn, kan in principe elke hond roedelleider worden. Mensen hebben vaak van nature de neiging om hun leiderspositie te handhaven wanneer het gaat om duidelijke uitdagers, zoals bijvoorbeeld een grote herder of een flinke dobermann, maar verliezen hun waakzaamheid wanneer het gaat om minder opvallende kandidaten voor het leiderschap.

Mijn wil is wet
Vaak worden de eerste pogingen van een hond om roedelleider te worden niet eens herkend. Een pup die vrolijk doorwandeld als hij voor het eerst een bevel als “hier” negeert, wordt als “schattig eigenwijs” gezien terwijl hij rustig zijn eigen plan trekt. Zo kunnen pups net zo lang blijven zeuren tot ze worden opgepakt en de aandacht krijgen waar ze om jankten. Door dit soort gedrag vol te houden worden zij uiteindelijk de baas in huis en maken de dienst uit. Omdat ze zo klein en lief lijken wekken ze de indruk heel volgzaam te zijn, maar hun tactiek is zo succesvol dat de levensgewoonten van sommige mensen ingrijpend veranderen.

Onder druk
Een hond/ pup die het gevoel heeft roedelleider te moeten zijn kan erg onzeker worden en uit balans raken. Hierdoor kan de hond ineens niet gewenst gedrag laten zien, waardoor de hond onhandelbaar wordt. In extreme gevallen neemt dominantie de overhand en accepteert de hond geen correcties meer. Kortom, je doet er ook je hond geen plezier mee hem roedelleider te laten zijn.

Een voorbeeld van een hond die zich roedelleider voelt is het grijpen in de hiel van de leden van het gezin. Dit komt voort uit de drang van de hond om de roedel bij elkaar te houden. Zo mag ook speels knabbelen van een pup, bijvoorbeeld in de hand, niet getolereerd worden. Dit kan mogelijk leiden tot bijtgedrag op latere leeftijd.

Laat je niet verleiden!
De conclusie van het verhaal is dat élke ongehoorzaamheid of poging van een hond om één keer over je hart te strijken nauwlettend in de gaten moet worden gehouden. Een simpel voorbeeld is dat alle leden van het gezin eerst een ruimte betreden en dan pas de hond. Dit geldt ook voor (kleine) kinderen!

Vergeet niet, jij bent de baas en jij bepaalt wat en wanneer iets wel of niet gedaan wordt. Alleen dan kan de hond zich tevreden schikken in zijn plaats binnen het gezin. Hiermee doet je niet alleen jezelf, je gezin en je buren een groot plezier, maar vooral je hond!