De Heidedoodle

Al ruim 35 jaar fokken wij de Heidewachtel en dit met veel succes. Onze Heidewachtel pups hebben bij veel mensen een nieuw thuis gevonden.

In de loop van de jaren kregen we verzoeken van Heidewachtel liefhebbers die graag dit type hond willen, maar overgevoelig zijn voor dierenharen. Dit heeft ons doen besluiten om ook voor deze mensen een fijne hond te fokken met de eigenschappen van onze Heidewachtel, maar met een vacht die minder of zelfs niet verhaart. 

Vanuit dat doel hebben we gekozen om de Heidewachtel te kruisen met de Koningspoedel. De Koningspoedel heeft een vacht die zijn haren vasthoud. Door deze eigenschap bij een Heidewachtel te brengen kunnen ook mensen die overgevoelig zijn genieten van een fijn maatje in huis. Beide rassen zijn intelligent, werkwillig, graag actief en hebben een lief karakter, zeker voor kinderen. Ook fysiek hebben beide rassen veel overeenkomsten. Het zijn elegante, slanke en sterke honden. Ook in de jacht kan deze hond dus goed worden ingezet.

We zijn op zoek gegaan naar een geschikte reu die aan onze criteria voldoet qua gezondheid, karakter en schoonheid. En dat is eindelijk gelukt! Onze Heidewachtel Bella was in onze ogen een perfecte match met de reu die we hebben gevonden. En dat bleek: op 25 april 2021 zijn maar liefst 12 Heidedoodles geboren. Deze pups zijn inmiddels volwassen en hebben hun plek binnen de gezinnen gevonden.

De twee prachtige, lieve, blije dames Lucie en Maxie zijn bij ons gebleven.

Lucie en Maxie mee op pad

KARAKTER 

Het karakter van onze Heidedoodle is heel vriendelijk en speels. Vooral kinderen vinden ze fantastisch. Ze gedragen zich in huis rustig en buiten levendig. Ook een Heidedoodle heeft een consequente duidelijke opvoeding nodig, maar door hun intelligentie en werkwilligheid leren ze heel snel. Het zijn echte pleasers, wat zowel bij de Koningspoedel als bij de Heidewachtel een belangrijke eigenschap is.

UITERLIJK

De Heidedoodle heeft een schofthoogte tussen de 55 en 65 cm. Hij heeft een krachtige en statige uitstraling en staat hoog op de poten. De staart wordt licht naar boven gebogen gedragen met een mooie beharing.

Het hoofd is is mooi in verhouding met het lichaam en de ogen variƫren van amberkleurig tot bruin.

VACHT

De vacht van de Heidedoodle is licht krullend tot golvend. Vanaf 7 maanden wisselt de puppy vacht zich in voor een volwassen vacht. 

De verzorging vraagt 1 x per een/ twee weken een stevige borstel beurt om klitten te voorkomen. 

Je kunt er voor kiezen de vacht langer te laten, deze kun je af en toe (laten) knippen om de ogen bijvoorbeeld vrij te houden.

Lange vacht

Of je laat de vacht wat korter trimmen, bijvoorbeeld 1 x per 3 of 4 maanden. 

Getrimde vacht

Er zijn tegenwoordig allerlei hulpmiddelen om de vacht mooi schoon te houden. Na een modderige wandeling kun je bijvoorbeeld met een doodleblaster zand en vuil eenvoudig uit de vacht blazen. Uitspoelen kan ook, maar gebruik liever geen shampoo.

Mocht je vragen hebben over de Heidedoodle, neem gerust contact met ons op.

Foto’s van trotse baasjes van de allereerste Heidedoodles: