De Heidewachtel

Een hond om van te houden!

Historie

De Heidewachtel is één van de verschijningsvormen van de Spioen, het bruinbonte langharige jachthondje, dat al in de Middeleeuwen in West Europa voorkwam. Deze honden stonden ook wel bekend als ‘vogelhonden’ . Ze werden gebruikt om het wild op te drijven, zodat er met jachtvogels op gejaagd kon worden.

In het begin van deze eeuw trof boswachter Edmund Löns op boerderijen in Münsterland en het aangrenzende gebied in Nederland nog afstammelingen van die vroegere vogelhonden aan. Hij voegde de verschillende foklijnen samen tot het ras dat we nu in Nederland als de Heidewachtel en in Duitsland als de Kleine Münsterländer kennen.

Gezinshond

De Heidewachtel vindt tegenwoordig het vaakst zijn plaats binnen het gezin. Als echte kindervriend is deze bijzonder zachtaardige hond een trouwe vriend voor groot en klein. Belangrijk is wel dat deze van nature energieke hond voldoende lichaamsbeweging krijgt. Boswandelingen, strandwandelingen en vooral veel arbeid voor de baas zijn daarom zeker aan de Heidewachtel besteed.

Jacht

De Heidewachtel is een veelzijdige jachthond. Hij werkt – in jagerstermen – zowel voor als na het schot. De Heidewachtel gaat goed te water en zoekt prima in de dichte dekking. De Heidewachtel is gefokt als allround jachthond, die door jachtkenners geliefd is om zijn doorzettingsvermogen en intelligentie.