Advies items

Pup kiezen

Eindelijk is het zover, er komt een hond in huis!!

Maar waar de een al lang van tevoren weet welk ras en geslacht men wil, zo kan de ander geen keuze maken. Om je een handje op weg te helpen zetten we enkele tips op een rij.

Gezinssituatie
Bedenk in welke gezinssituatie de hond terecht zal komen, zijn er bijvoorbeeld kleine kinderen of juist ouderen? Kies een hond die zich goed aan kinderen aanpast en een hoge tolerantie heeft. Echter bij elk ras moet er altijd toezicht zijn als hond en kind samen zijn.

Raseigenschappen
Sommigen rassen zijn vrij druk en eigenwijs van aard, anderen hebben een grote behoefte aan beweging. Ook de gezondheid is een belangrijk aspect om op te letten. Bepaalde rassen (ook met stamboom) hebben veel last van raskwaaltjes/afwijkingen bijvoorbeeld heupdysplasie, ademhalingsproblemen of oor- en oogafwijkingen, andere rassen juist weer niet. Voordat je een keuze maakt, vergelijk goed de specifieke eigenschappen van verschillende rassen en neem dan een beslissing.

Reu of teef?
Dan is er nog de keuze voor een reu of een teef. Ook hierin kunnen verschillen zijn. Elk geslacht heeft zijn voor- en nadelen. Wat betreft het eventuele verschil in karakter tussen reu en teef kun je je het beste laten adviseren door de fokker. Er zijn namelijk ook vooroordelen ten aanzien van het geslacht. Zo wordt beweerd dat alleen reuen urine vlaggen zetten, maar dit doen teefjes ook. Bij teefjes wordt de loopsheid als een hinder gezien, maar dit hoeft lang niet altijd zo te zijn. Zet voor jezelf de voor- en nadelen op een rij en kies wat het beste bij je past.

Bezoek aan het nest
Nou dan is het zover, je hebt gekozen voor bijvoorbeeld de Heidewachtel en gaat naar een nestje kijken. Neem rustig de tijd om een nest te bekijken.

Enkele zaken die je als leek al kunt zien zijn: Hoe ziet het nest er in zijn totaliteit uit ?

Zijn de pups speels, als ze lusteloos zijn kan dit duiden op ziekte (niet te vergissen met slaperigheid!).

Zien ze er goed doorvoed uit? Een magere pup met een dikke ronde buik heeft vaak een wormbesmetting. Dit is op zich niet zo’n groot probleem, mits de pup snel behandeld wordt. Een ontwormingsprogramma start op de leeftijd van 14 dagen.

Zijn neus, oren en ogen schoon?

Kijk of de pups geen navelbreuk of liesbreuk hebben. Hiervan is sprake als er zich een bobbel onderaan de buik (navel) of in de liezen bevindt. Een kleine breuk gaat vaak vanzelf dicht, maar soms moet het gehecht worden. Dit is meestal een aangeboren foutje.

De tandjes moeten goed scharen: let op een onder of boven bite. Hierbij is de onderkaak of bovenkaak langer en zal de hond later moeite hebben met eten. Dit is meestal een aangeboren, erfelijke afwijking.

Hoe loopt de pup, is hij soepel in de heupjes? Een jonge pup loopt in twee sporen. Dit is te zien doordat de achterpootjes iets schuin achter de voorpootjes gaan.

Bij een kleine pup is het nog niet goed te zien of er sprake is van een heupafwijking, ga in dit geval af op de ouders van de pup, neem geen pup waarvan een van de ouders een heupdysplasie heeft. De kans is groot dat de pup dit ook zal hebben.

Welk karakter?
Het komt voor dat men te veel op de kleur en/ of tekening van een pup afgaat en te weinig naar het karakter kijkt. Naar ons idee kun je echter meer van je hond genieten als zijn karakter bij je past.

Hoe gedraagt de moeder zich als je in het nest komt, staat ze dit toe of reageert ze agressief? Is de vader van de pups aanwezig en hoe is hij van karakter? Dit kan veel vertellen over het karakter van je toekomstige huisgenoot.

Het is belangrijk dat de pups vrij zijn en niet angstig wegkruipen. Voor een gezin met kinderen is een evenwichtige pup met wat meer durf een goede keuze. Of je een hondje neemt wat de kat eerst uit de boom kijkt of een haantje de voorste hangt veel af van je persoonlijke karakter, smaak en van de gezinssituatie.

Dat je altijd het hondje moet kiezen wat het eerst bij je komt is een fabeltje, je zult zien dat als je meerdere keren gaat kijken er steeds een ander hondje als eerste bij je komt. De fokker kan veel vertellen over de karakters, zij zien de pups elke dag. En zij kunnen je ook helpen een keuze te maken die bij je past.