Advies items

Alleen blijven

Jong geleerd is oud gedaan.


Begin al heel vroeg met de pup korte tijden (ongeveer 15 minuten) alleen te laten en hem vervolgens goed belonen wanneer hij of zij stil is geweest. Als je de pup hoort blaffen als je terug komt, wacht dan even met het naar binnen gaan tot een moment dat hij stil is. In dit geval is het belangrijk dat je de pup goed beloont. Mocht de pup blijven volhouden met blaffen, dan ga je op een gegeven moment toch naar binnen maar negeer je de pup. Pas als de pup stil is krijgt hij aandacht c.q. een beloning.

Op deze manier bouw je de tijd op dat de pup alleen is. Een hond heeft geen tijdsbesef dus zal je net zo enthousiast begroeten of je nu 10 minuten weg bent geweest of enkele uren. Het opbouwen is vooral voor de zindelijkheid van belang.

De Bench
Het gebruik van een bench is hiervoor heel praktisch. Je bent verzekerd dat er niets met je pup en met het huis gebeurd terwijl je weg bent. Om de kleine pup meer veiligheid te bieden kun je een doos in de bench zetten zodat hij een “hol” heeft om in te kruipen. Immers, honden zijn van oorsprong holbewoners!

Bij een jonge pup is het ook goed als hij enige tijd in de bench doorbrengt terwijl je gewoon door het huis loopt en niet steeds in het zicht bent, maar dat de pup je wel kan horen. Op deze manier krijgt de hond het vertrouwen dat je terugkomt en leert hij dat hij niet altijd aandacht krijgt.

Routine
Maak van het alleen laten geen uitgebreid afscheidsritueel, maar houd het kort en simpel. Geef de hond iets lekkers, zodra hij in de bench of mand gaat liggen. De hond merkt al snel aan je gedrag dat hij alleen zal blijven en zal dan al zelf de mand of bench gaan opzoeken.